Template-uri sau design custom pentru situl meu de prezentare?

Un site de prezentare este practic o extensie a unei cărți de vizită, un loc din care consumatorul își poate lua cele mai importante informații despre afacerea pe care site-ul o reprezintă, dar și informații despre domeniul de activitate. Așadar, diferența dintre un template și un design custom, este de la cer la pământ, dar această alegere depinde de nevoile pe care le are clientul.

Template-urile sunt acele interfețe de site (grafică propriu-zisă ce se poate găsi pe un site) care au fost create de programatori și puse în vânzare. Practic, fiecare doritor o poate cumpăra sau chiar descărca gratuit, ca apoi să o folosească pe site-ul propriu.

De ce să folosești/nu folosești un template gata creat?

Avantajele folosirii unui template:

 • majoritatea sunt gratuite
 • permit anumite modificări cu ajutorul cărora vă puteți diferenția
 • sunt ușor de găsit și de instalat
 • sunt soluția ușoară de a da o imagine site-ului tău
 • puteți găsi în mediul online o varietate mare de template-uri pe care le puteți descărca și implementa pe site-ul propriu, indiferent de domeniu de activitate al site-ului.
 • sunt compatibile cu cele mai cunoscute module (sau plugin-uri) de care un site are nevoie
 • atâta timp cât site-ul tău nu este definitoriu pentru afacerea ta, un template este exact ce ai nevoie pentru pagina ta din mediul online

Dezavantajele folosirii unui template

 • poate fi găsit si pe alte site-uri din aceeași nișă cu a dumneavoastră
 • prezintă anumite bug-uri (sau erori în randurile de cod) care nu vă dau libertatea absolută de a efectua anumite modificări site-ului de prezentare
 • nu sunt foarte sigure
 • îți lipsește originalitatea
 • fiind observat pe mai multe site-uri din aceeași nișă, un template poate face o impresie proastă despre acele site-uri similare și astfel scade nivelul încrederii și a credibilității

În schimb, un design custom este acea interfață a site-ului tău creat de programatori exclusiv pentru site-ul tău de prezentare sau magazinul tău online. În acest caz, originalitatea este prezentă și puteți câștiga un plus de încredere față de clienții tăi deoarece vii pe piață cu ceva nou. Puțini administratori de website-uri aleg această variantă deoarece implică niște prețuri mai ridicate și un timp mai îndelungat de implementare. Fiecare problemă sau modificare trebuie rezolvată sau făcută de cei care au programat respectivul design sau cel puțin acesta este sfatul profesioniștilor.

În cazul design-ului unicat, deci custom, optimizarea se face mult mai ușor pentru că site-ul este creat de la 0, de la design până la conținut. Un astfel de site câștigă încredere din partea motoarelor de căutare și astfel pot fi găsite în primele locuri din căutări pe cuvintele cheie reprezentative.

Inca un element care face diferenta dintre cele doua stiluri de site-uri de prezentare este cel al incarcarii site-ului in browser. In cazul template-urilor gratuite exista anumite randuri in cod care fac incarcarea mult mai greoaie, in timp ce pe site-urile cu design custom, programatorii nu incarca foarte mult cod-ul si-l lasa curat, astfel ca site-ul beneficiaza de un timp scurt de incarcare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.