Presupunem că ai ajuns în punctul în care ai înțeles beneficiile pe care ți le poate aduce un site de prezentare și vrei ca afacerea ta să beneficieze și de prezența online, nu doar pentru că îți asigură o doză importantă de credibilitate, ci și pentru că vrei ca cifră ta de afacere să crească.
Te felicităm pentru că ai decis să faci lucrurile la nivelul serios și pentru că te-ai documentat suficient până când ai înțeles că internetul este mediul în care potențialii tăi clienți așteaptă să te vadă prezent. Trebuie, însă, să afli și că acest mediu implică foarte multă muncă, iar rezultatele nu apar peste noapte, cantitatea de muncă este foarte mare și constantă, niciodată nu o să atingi succesul, indiferent de cum îl definești tu, trebuie să muncești constant să fii cel mai bun și să produci un conținut de calitate care să-i satisfacă pe cei care te urmăresc și așteaptă mereu noutăți de la tine.
Deci, ce trebuie sa stii inainte sa comanzi un site?
Mai jos gasiti o lista cu cateva lucruri pe care tebuie sa le stii inainte sa mergi la un freelancer sau la o firma de design. Nu trebuie sa cunosti aceste lucruri in amanunt dar macar sa stii de ele, sa stii ce iti pot cere dezvoltatorii, sau ce sa le ceri tu lor.
Domeniu – sau numele de domeniu
. Alege un nume de domeniu usor de retinut. Azi nu mai este asa de important daca alegi un .com, un .biz sau .club, insa continui sa recomand siturilor care se adreseaza pietei din Romania termiantia .ro. Dar, dupa cum vezi ai ajuns pe acest site chiar daca nu este .ro.
Costul estimativ al unui domeniu se incadreaza undeva la 10-15$, indiferent de terminatie. Acesta se plateste anual.Hosting
Este locatia/serverul pe care v-a fi gazduit situl tau (unde vor sta fisierele). Acesta se achizitioneaza sub forma unui pachet de hosting. Principalele caracteristici fiind spatiul de stocare, numarul de website-uri hostate cat si tipul mediuli de stocare. Mai multe despre hosting aici.
Dpdv spatiu, cred ca pentru un site mic de prezentare ajunge 1 GB (spatiu poze, eventual film prezentare..etc).
Daca nu intentionezi sa ai mai multe proiecte online, atunci un pachet cu un singur domeniu e suficient. Din punctul de vedere al mediului de stocare recoand SSD-uri versus hdd-uri cu discuri rotative pentru simplu motiv ca sunt mult mai rapide dacat varianta clasica.
Pretul unui astfel de pachet minimal incepe de pe la 1-2 euro pe luna. Acesta se plateste ca o chirie lunar, bianual sau anual.Tehnologia folosita.
Aici este mult de povestit. Este important sa nu te impiedici in informatii gen: HTML, CSS, PHP, JQUery, Javascript. Toate situlrile le folosesc in mai mica sau mai mare masura. Ce-ti recomand eu este sa ai in vedere un CMS (Sistem de Management al Continutului) care-ti confera o anumita libertate atunci cand vrei sa faci modificari in site si nu vrei sa fi dependent de cei care l-au realizat. Recomand WordPress, Joomla, Drupal, primul fiind prima mea optiune. Oricare din acestea 3 sunt gratuite. Orice functionalitate putatnd fi customizata contra cost. Exista si posibilitatea crearii unui CMS complet custom, pretul acestuia incepe de la 2-3 mii de euro.
Scopul sitului!
Trebuie sa stii de ce vrei sa iti faci site, care-i scopul lui. Ex: site de prezentare a servicului pe care-l prestezi, de prezentare a unui produs. Site de vanzari a unui sau unor produse. Pe cine vrei sa atragi pe site si de ce? Ex: sunt dentist si ma adresez oamenilor care au nevoie de serviciile mele sau sunt Zugrav si ma adresez celor care cauta un zugrav. Mut mobila, sau fac mobila etc. Trebuie sa-ti definesti foarte bine tinta. Cei care iti vor face situl trebuie sa stie aceste informatii.
Nota: daca nu te intreaba nimic despre aceste lucruri FUGI!! Oamenii aia habar nu au ce fac!Design si Culori.
E bine ca atunci cand te duci la o firma de design sa stii ce vrei. Sa ai o lista cu cateva situri care-ti plac ca forma, structura si culori, la fel si o lista cu situri cre nu-ti plac. Recomand sa-ti faci temele si sa le explici de ce-ti place sau nu ceva.
Cateva lucruri legate de design care merita mentionate:
– Designul trebuie sa fie atragator, adaptat zilelor noastre
– RESPONSIVE – e un cuvant pe care-l tot auzi si nu stii ce inseamna: Situl se adapteaza la device-ul pe care este deschis. Acelasi continut poate arata diferit pe Desktop, tableta sau telefon.
– Meniu usor de folosit. E foarte important ca userii sa poata naviga usor prin site si sa gaseasca toate paginile usor.
– Imaginile trebuiesc alese cu multa grija sa fie cat mai explicite.
– Situl tebue sa functioneze CROSS BROWSER, adica sa arate la fel si pe Chrome, Firefox sau Edge(sau oricare alt browser web)
– Butoanele – cat mai mari si cu text simplu si explicit pe ele. (adu-ti aminte ca trebuie sa se vada si pe display-ul unui telefon)Structura Sitului sau Sitemap
. E recomandat sa iti faci macar pe o hartie o schama mica cu paginile, meniul .. ce duce unde.
Continutul Sitului.
Sa nu crezi ca daca ai sa furi cu copy/paste niste texte de la concurenta si pui niste culori mai faine pe situl tau nou Google o sa te afiseze in cautari deasupra concurentei. Din contra, te va penaliza pentru continut duplicat. Cel mai important lucru este continutul. In web umbla o vorba veche de mai bine de 10-15 ani: Content is KING! adica: Continutul e Rege!
Ce inseamna asta? Google apreciaza si promoveaza continutul unic. Valoarea pe care continutul tau o aduce Internetului este „premiata” cu un loc fruntas in cautarile pe Google. Atunci cand iti faci un site trebuie sa iei in considerare acest aspect. Iti recomand fie sa-ti faci tu continutul unic fie sa angajezi un copywriter cu experienta. In nici un caz sa nu lasi asta la voia intamplarii, sau sa copiezi continut de la altii.Audienta.
Trebuie sa-ti creezi si sa-ti cunosti audienta. Continutul tau trebuie sa reflecte dorintele lor. Daca nu se aduce vorba la intalnirea cu dezvoltatorii despre asa ceva, din nou iti recomand sa renunti la ei.
Reclama.
Cred ca te-ai prins pana acum ca sunt foarte multe feluri in care poti sa faci reclama sitului tau. Ce-ti recomand e ca inainte sa arunci cu bani sa-ti faci temele si sa cercetezi putin daca merita sau nu.
Mesaje Pop-up. NU FA ASTA!!
Ok am inclus asta aici penru ca am primit solicitari de la cel putin 10 clienti care vroaiu asa ceva pe site. Sunt incredibil de enervante si sunt unul din principalele motive pt care userii pur si simplu inchid pagina fara sa mai citeasca altceva.
SEO
– Optimizat motore de cautare > SEO – Situl tau trebuie optimizat si sa fie prietenos cu motoarele de cautare. Adica sa fie usor de gasit in motoarele de cautare.
Analiza traficului.
Tracking & Analytics. Trebuie sa ai o metoda de a urmarii si analiza de unde-ti vin utilizatorii
Securitate!
Vizitatori trebuie sa se simta in siguranta atunci cand isi lasa date personale pe situl dvs, mai ales atunci cand lasa datele de contact sau datele cardurilor de cumparaturi. Aceasta se face cu ajutorul unui protocol SSL .. si nu numai.
Conforimitate GDPR
. In 2018 in Europ s-au introdus o serie de legi care confera utilizatorilor anumite drepturi. Situl tau trebuie sa respecte aceste reguli. Asigura-te ca dezvoltatorii pot sa faca aces lucru.
Promovare Social Media
– adica promovare pe toate canalele sociale gen: Tweeter, Facebook, Pinterest, Linkedin ..etc.
Un site de prezentare nu implică numai munca de la început, în urma căreia îți deschizi site-ul și publici informațiile esențiale. Site-ul de prezentare trebuie actualizat constant și ținut în ritmul pe care internetul îl dictează. Schimbările sunt foarte frecvente și dacă rămâi în urmă, poți pierde o masă mare de oameni care pun accent pe micile detalii.
Atunci când te decizi că ai nevoie de un site de prezentare pentru afacerea ta sau pur și simplu pentru brand-ul tău personal, trebuie să te gândești la cine să apelezi pentru că variantele sunt foarte diversificate, iar orice firmă sau freelancer care se ocupă cu aceste servicii diferă foarte mult între ele. Spunem asta pentru că în spatele unui serviciu de acest gen stă în primul rând prețul care cântărește foarte mult în calitatea rezultatelor. De exemplu, un freelancer sau o afacere ce prestează servicii de realizare a site-urilor de prezentare care a mai lucrat cu clienți din aceeași nișă în care te afli tu, vor avea un rezultat mult mai satisfăcător decât cei care nu au mai făcut site-uri de prezentare din acea nișă.
Poate resursele într-un astfel de serviciu nu sunt foarte costisitoare, cea mai importantă resursă fiind, fără doar și poate, timpul. Cu siguranță nu facem referire doar la timpul realizării propriu-zise, ci și la timpului alocat documentării și la anii care-l fac pe freelancer unul demn de căutat și foarte bun în domeniu.
Bugetul alocat proiectului este la fel de important!
Bineînțeles, când te decizi să comanzi un site de prezentare, trebuie să iei în calcul și bugetul de care dispui. În funcție de ceea ce îți dorești, prețul este variabil, iar calitatea este de asemenea un factor important. Eu iti recomand sa-i spui de la inceput dezvoltatorului care iti este bugetul. Aici gasesti un ghid bun de preturi daca iti este teama sa nu dai prea mult sau prea putin.
Poți comanda un site de prezentare de la o firmă serioasă, care activează în acest domeniu de ani buni și poți sta fără nicio grijă până când site-ul tău va fi online sau poți merge pe mâna unui freelancer care nu a mai lucrat în acest domeniu, ci doar pretinde că este bun în realizare de site-uri de prezentare și să investești timp și bani fără niciun folos.